Her i vores chokoladeleksikon finder du forklaringen eller henvisning til ingredienser, navne og begreber, som har relation til chokolade og vores andre produkter.
Afrodisiakum
I begyndelsen var kirkens folk ikke begejstrede for chokolade, som de betragtede som et et afrodisiakum. Historien fortæller at Casanova drak op til 50 kopper chokolade om dagen!
Afskalning
Akne
Allergi
Alsop, Damian
Engelsk chocolatier, som er berømt for sine opskrifter, der kombinerer chokolade og vand! Damian Alsop har arbejdet på Michelin-restauranter i mere end 25 år. Besøg evt. Damian Alsops hjemmeside.
Ampamakia
Appelsin og chokolade
Chokolade og appelsin er en klassisk kombination - både som mørk chokolade med appelsin og som appelsin med chokoladeovertræk eller som fyldt chokolade med appelsin.
Aztekerne
Da Columbus gik i land på øen Guanaja i 1502 blev han mødt af krigere fra aztekerriget. Aztekerne var de første til at dyrke kakaobønner, som de brugte til deres kakaodrik og som valuta.
Aztekernes chokoladedrik
Bananpalmer
På kakaoplantagen bruger man ofte bananpalmer som skyggetræer for at beskytte de yngste kakaotræer.
Bavaroise
Belgisk chokolade
Bendicks
Engelsk chokoladefabrik, der er berømt for at fremstille meget kraftig chokolade med pebermynte.
Betalingsmiddel, chokolade anvendt som
Bitter chokolade
Bojesen
Bojesen er et dansk chokolademærke, som er skabt af kokken Rasmus Bo Bojesen. Bojesen blev kendt for sine eksperimenterende chokolader med karry, Earl Grey te, Porter m.fl. Den eneste chokoladeproducent, som har eksperimenteret på samme måde er belgiske Pierre Marcolini.
Brasilien
Brownies
Bruyerre
Cacao
Cacaobønner
Cachuaquahitl
Cadbury
Cadbury er et engelsk chokolademærke, som blev grundlagt af John Cadbury i 1824 som en te-, kaffe- og chokoladebutik. Mest kendt for mælkechokolade.
Callebaut
Meget stor belgisk producent af chokolade til både forbrugere og professionelle. Blev i 1996 en del af den schweiziske firma Barry Callebaut. I Danmark sælger Callebaut kun deres chokolade til professionelle konditorer, bagere og chokoladefabrikker, men de laver nogle lækre chokoladeknapper og en lækker hvid chokolade, som vi pakker og sælger hos Emils Chokolade.
Caraibe
Caraibien
Caraibisk kakaodrik
Caraque
En mørk overtrækschokolade fra Valrhona med 56% kakao. Bliver brugt i Summerbirds marcipansommerfugl (Pure Amande).
Caries
Carletti
Dansk chokoladefabrik grundlagt i 1918. Navnet betyder Lille Carl efter den ene af stifterne, Niels Carl Jacobsen.
Casanova
Chili og chokolade
Siden kakao og chokolade blev (op)fundet, har man kombineret chokolade og chili. Vi sælger flere slags chokolade med chili og her kan du læse mere om Chili chokolade
Chocolat
En roman skrevet af Joanne Harris. Fra bagsiden: "Netop ankommet til den sydfranske landsby Lansquenet med sin datter åbner Vianne Rocher noget så eksotisk som en chokoladebutik. Da den fremmede alenemor har talenter, der tyder på heksekunster, bliver hun en frygtet modstander for byens præst". Filmatiseret med Juliette Binoche i hovedrollen.
Chocolatier
Chokoladeblade
Chokoladecreme
Chokoladedrik
Chokoladefondue
Chocolate Hills
En berømt seværdighed i Bohol-området i Filipinerne, som består af mere end 1200 bakker fordelt over 50 kvadratkilometer. Bakkerne er dækket af grønt græs, som bliver brunt i tørketiden.
Chokoladefrø
Et stykke chokolade udformet som en frø. Introduceret på det danske marked i 1902 af Galle & Jessen. Oprindeligt var chokoladefrøen med vanillefyld, men senere kom der mintfyld i. Vores chokoladefrøer er massive og fremstillet af Kathrine Andersen Chokolade.
Chokoladeis
Chokoladekage
Chokolade krydset
Et vejkryds mellem Ring 4 og Ballerup Byvej i Ballerup. I chokolade-krydset kan man ofte dufte chokolade fra Toms chokoladefabrik, som ligger lige i nærheden.
Chokolademarquise - marquise au chocolat
En fransk chokoladedessert med konsistens som en ekstra fyldig chokolademousse eller en meget blød chokoladekage. Chokolademarquise bliver ikke bagt og serveres kold.
Chokolademousse
Chokolade ordsprog
Chokoladeselskabet
Chokoladesuppe
Citron
Columbus, Christopher
Columbus opdagede kakaobønner, da han gik i land på øen Guanaja i 1502 som den første europæer. Aztekerne bød ham på en kop varm kakaodrik, men den faldt ikke i hans smag, så det var først sytten år senere, da Hernan Cortes opdagede bønnernes værdi, at chokolade-eventyret kunne begynde.
Conchering
Cookies
Cortes, Hernan
Creme anglaise
Creme brulee
Criollo
Dessertsirup
Diabetes
Duft
Equatoriale
En mørk overtrækschokolade fra Valrhona med et kakaoindhold på 55%. Har en frugtagtig eftersmag og kan flere fællestræk med Manjari.
Extration
Fedme
Fermentering
For at fjerne frugtkødet fra kakaobønnerne og udvikle smagen gærer man de nyplukkede kakaobønner. Det sker ved at fylde de friskplukkede kakaobønner i store trækasser og lægge bananblade og sække øverst for at holde på varmen.
Feodora
Tysk chokoladeproducent, grundlagt i 1826 som et sukkerraffinaderi, men begyndte i starten af 1900-tallet at producere chokolade og tog i den forbindelse navn efter den tyske prinsesse Feodora.
Figen
Flade bønner
Flødechokolade
Fondue
Forastero
Fordøjelse
Formaling
Forme
Forstoppelse
Fransk nougat
Fremmede fedtstoffer
Frugt
Fugtskadede bønner
Ganache
Gateau au chocolat
Ghana
Godiva
Grue
Stykker af knust kakaobønne (nips). Tilsættes nogle gange til mørk chokolade for at give en kakaosmagende knas. Kan smages i Michel Cluizel Grue 60 pct.
Gudernes føde
Kakao blev oprindeligt kaldt for gudernes føde af Maya-indianerne. Gudernes Føde er samtidig titlen på en af verdens bedste kogebøger - skrevet af Michael Grønlykke.
Gæring
Hershey, Milton Snavely
Holberg, Ludvig
Holdbarhed
Honning
Hot chocolate
Hovedhøst
Husblas
Høst
Ivoire
Ivory
Jivara
Valrhona Jivara er en meget populær plade mælkechokolade. Jivara Valrhona findes også i små stykker og hvis du vil spare penge, kan du købe Jivara som kokkechokolade.
Kaffe
Det er meget udbredt at kombinere chokolade og kaffe - se vores bedste plade chokolade med kaffe
Kage
Kakaoblomst
Kakaobønner
Kakaobønner er kerner fra kakaofrugten, som gror på kakaotræet. Frugten plukkes, åbnes med en machete og tømmes for kakaobønner. Herefter skal kakaobønnerne fermenteres i 4-6 dage for at fjerne frugtkødet og udvikle smagen. Til sidst soltørres bønnerne og sorteres.
Kakaofrugt
Kakaoindhold
Kakaomarkedet
Kakaomøl
Kakaotræ
Kanel
Kastanie
Knas
Knæk
Kolesterol
Konditor
Konsistens
Konsumbønner
Krydderier og krydderurter
Krystalliseret chokolade
En dessert, hvor smeltet chokolade piskes sammen med en sukkerlage.
Kvalitetstest
Lait
Le Cacao National
Lecitin
Lindt, Rudolphe
Lovgivning
Lumumba
Lys chokolade
Mandel
Manjari
Marcipan
Marquise au chocolat
Mayaerne
Medikament
Mellemhøst
Migræne
Mikrobølgeovn
Millefeuille
Misfarvede bønner
Mocca
Montezuma
Mousse au chocolat
Mynte
Mælkechokolade
Nestle, Henri
Nibs
Noir
Nougat
Nødder
Opbevaring af kakaobønner
Opskrifter
Orange
Oxalsyre
Parfait
Phenyletylamin
Porcelena
Praline
Presse-kage
Procent, kakao
Pur Caraibe
Pære
Pålægschokolade
Påskeæg
Quetzalcoatl
Rabarber
Ristning
Robert, Herve
Røgede bønner
Sabayonne
Sachertorte
Sammenstikning
Sauce
Schwartz & Atkins
Serotonin
Skaller
Skummetmælkschokolade
Smag
Småkager
Sorbet
Souffle
Sovs
Støbning
Størrelse (bønner)
Sukker
Sukkeraræometer
Hvis du ønsker at måle sukkerindholdet i en væske, kan du bruge et sukkeraræometer. Det er en slags flydevægt, som angiver sukkerindholdet i °Be som står for grader Baume (efter den franske opfinder af måleinstrumentet).
Sukker-bloom (Sugar bloom)
Sukkertermometer
Summerbird
Sundhed
Sundhedschokolade
Suppe
Tabletering
Tainori
Temperering
Termometer
Tezcatlipoca
Theobroma Cacao L
Navnet på kakaotræet i det binomiale klassifikations-system. Betyder gudernes drik fra det græske theos (gud) og broma (drik). Navnet afspejler mayernes tro på træet som gudernes ejendom.
Theobromin
Tobago
Trinidad
Trinitario
Trøffel
Tørring
Valor
Valor er en lille familieejet chokoladefabrik i nærheden af Alicante i Spanien. Valor har i forbindelse med fabrikken lavet et lille chokolademuseum.
Van Houten, Coenraa
Vekao
Venezuela
Verdensproduktion
Whisky
Xocoatl
Ædelbønner
Æsker
Øl og chokolade
Årgangschokolade