Valrhona er et univers af chokolade og intense smagsoplevelser. Valrhona laver exceptionelt god chokolade og uddanner verdens dygtigste chokoladekokke på L'Ecole du Grand Chocolat.
Valrhona startede under navnet La Chocolaterie de Vivarais og blev grundlagt af M. Guironnet, som var konditor i Rhône dalen i 1922. I starten af 50'erne skiftede firmaet navn til Valrhona (sammensat af ordene "valley" og "Rhône). Navneskiftet blev samtidig startskuddet til Valrhonas berømmelse som leverandør af suveræn råchokolade til andre chocolatiers og konditorer. Det var først i 1986 at Valrhona selv begyndte at producere chokoladeprodukter til salg i butikkerne. Siden er det gået meget hurtigt og Valrhona er blevet kendt over hele verden. Sammen med fabrikken i Sydfrankrig driver Valrhona også den berømte kokkeskole Ecole du Grand Chocolat, som kan udfordre selv de dygtigste dessertkokke og konditorer.
Valrhona er en del af det franske landbrugs-konglomerat Bongrain, og har i mange år været pioner indenfor mørk chokolade.
Valrhona var blandt de første til at oplyste forbrugeren om kakaoprocenten i deres mørke chokolade. Valrhona var også blandt de første til at introducere grand cru chokolade, og satte på denne måde fokus på oprindelsen og varianterne af kakaobønner. Først kom Guanaja med en kakaoprocent på 70%, og senere fulgte Caraibe 66%, Manjari 64% og Jivara 40%.
I slutningen af 90'erne introducerede Valrhona årgangschokolade (single estate chokolade) fremstillet af kakaobønner fra en enkelt høst og fra en enkelt plantage. Den første plantage blev Gran Couva på Trinidad, hvor der en passion for at dyrke kakaobønnerne som ligner vinbøndernes glæde ved at dyrke druer. Som et modstykke til Gran Couva, hvor nogle af kakaotræerne er over 100 år gamle, købte Valrhona nogle år senere deres egen kakaoplantage (Pedregal i Venezuela), som er blevet opdyrket helt fra bunden med en særlig type criollo-træer. Den tredje årgangschokolade fra Valrhona stammer fra Madagascar og hedder Ampamakia.
I 2007 kom der sukkerfri chokolade fra Valrhona. Xocoline er mørk chokolade på 65% kakao, hvor der ikke er tilsat sukker, men derimod maltitol. Xocoline er hurtigt blevet anerkendt som markedets førende sukkerfri chokolade blandt verdens dessertkokke.
I 2008 satte Valrhona en ny standard for chokoladesmagning med et såkaldt "smagehjul". Smagehjulet kategoriserer Valrhonas mange typer af chokolade ud fra forskellige parametre, for eksempel smagens intensitet, frugtagtighed, bitterhed m.fl. Valrhonas smagehjul kan også bruges når man vil sammenligne Valrhona-chokolade med andre slags mørk chokolade.
Valrhona fyldt chokolade
Valrhona er bedst kendt for god mørk chokolade, men er også fantastisk dygtige til at producere fyldt chokolade. Til påske produceres også en serie af lækre Valrhona påskeæg.
L'Ecole - Valrhonas chokoladeskole
De dygtigste chocolatiers, dessertkokke og konditorer strømmer hvert år til L'Ecole du Grand Chocolat i Frankrig for at lære nyt om chokolade og kakao. Skolen er indrettet med chokoladekøkkener og alt det værktøj man kan drømme om til fremstilling af fyldt chokolade, desserter og andre retter med chokolade. Derudover har skolen ansat nogle af verdens dygtigste lærere, som udover at undervise også forsker og skriver bøger. På skolen afholdes desuden kurser i chokoladesmagning af Valrhonas chefsensoriker.